Menestyvän naisen takana on mies

Sanotaan, että menestyvän miehen takana on nainen, mutta yhtä lailla menestyvän naisen takana voi olla mies.  Vuoden 2015 valinnoissa LVI-Naiset ry halusi myös antaa tunnustusta näille hyville miehille. Niille, jotka ovat LVI-naisia urallaan kannustaneet ja tukeneet.


LVI-Naisten mietteitä näistä miehistä:

”Toimitusjohtaja tuuppasi naisen, johon luotti ja antoi vastuuta, osallistumaan isoon alan kongressiin. Aikana, jolloin naisia ei moisissa tilaisuuksissa juurikaan näkynyt. Ihmetystä herätti tuo nainen yli 80 tummaan pukuun sonnustautuneen miehen joukossa, jännityksen lisäksi naisen itseluottamus kasvoi. Olihan tämä toimitusjohtajan tapa näyttää luottamustaan naiseen myös mieskunnalle.”

Kunniaa ja kiitosta haluttiin antaa myös takavuosien poikaystävälle, joka insinööriopiskelujen aikana auttoi tenttaamalla kokeisiin ja varmisti, että pöydässä oli makaronilaatikkoa. Tai enolle, joka otti kesätöihin firmaansa ja kannusti alalle. Kunniaa voi antaa vaikkapa aviomiehelle, joka on tukenut vaimon edistymistä urallaan esim. ottamalla kotitöitä kontolleen ja hakenut lapset tarhasta, sillä aikaa kun vaimo suoritti jatko-opiskeluita työn ohessa. Kiitosta myönnettiin lisäksi inspiroivalle opettajalle, joka opetustavallaan innosti jatkamaan alalla. 

Isä tai vaari tai veli saattoivat myös olla merkittäviä edesauttajia LVI-alalle suuntautumisessa. ”Matematiikka tuntui koulussa vaikealta ja sain maineen, ettei minulle oikein asiat menneet perille opettajan opetusmetodeilla. Isäni oli tutkijaluonne ja hiljainen mies, mutta näytti kyntensä opettamisen taidoissa. Hän opetti, että matematiikka on mukavaa, loogista ja helppoa. Hän havainnollisti asioita omenoilla ja päärynöillä sekä erilaisilla havainnointimetodeilla. Vitosen matikka muuttui älläksi kirjoituksissa. Isäni perimätietoa välittäessäni tyttärelleni, muistin, että matematiikan tehtävän ratkaistaessa saa elävöittäviä kiksejä. Itse en ruvennut kuitenkaan insinööriksi, mutta tarvitaan sitä LVI-alallakin kaupallisia taitoja ja varsinkin matematiikkaa. Toivoisin, että tytöt kiinnostuisivat enemmän matematiikasta. Isoisäni oli sen sijaan insinööri ja hän korosti kuitenkin aina ihmissuhteiden ja vuorovaikutuksen merkitystä työssä. Ei pidä siis piitata ainoastaan luvuista, vaan myös siitä, haluavatko ihmiset tehdä töitä yhteisen tavoitteen eteen. Välitä ihmisistä, niin hekin välittävät sinusta. Nämä opit sain elämäni alkutaipaleen tärkeiltä miehiltä.” 

Työkaveri, joka opasti hyvin uuteen työtehtävään, saattoi olla uran merkityksekäs henkilö. Kokenut konkari ei sanonut, että täällä kyllä kaikki tiedetään. Hän opasti, ohjasi ja kannusti, mutta myös kuunteli ja otti vastaan uusia ideoita. Jos yhdessä keksittiin uusi tapa, joka helpotti toimintaa, se otettiin käyttöön. Nainen työmaalla oli samalla viivalla kuin mieskin, ja kannustusta sai aina. 

Positiivisena koettiin varsinkin pomot, jotka kokivat, että sukupuolella tai edes koulutustaustalla ei ollut niin väliä vaan sen sijaan jos työtehtävissä suoriutui hyvin, oli mahdollista saada lisää koulutusta ja siirtyä vaativampiin töihin. 

Myös kaikki ”naisten kykyä epäilevät miehet” ansaitsisivat tittelin. Monen kohdalla jokainen ”epäilijä” on ennemminkin kannustanut eteenpäin kuin lannistanut. Vähän mentaliteetilla ”ähä kutti, siitäs sait”, kertoi yksi naisista.”

Vuoden LVI mies Esko Tähti

Palkittu Vuoden LVI-naista kannustanut mies v. 2015 oli Esko Tähti. Hän on esimerkillisesti kunnia-asemansa arvoinen. Tähti valittiin monien ehdokkaiden joukosta. Hän oli LVI-alan uranuurtaja että talotekniikan vahva osaaja. Valinnan kriteerinä ei kuitenkaan ollut osaamisen taso, vaan se tapa, miten hän on vaikuttanut positiivisesti LVI-naisten elämään, kannustaen ja luottaen. Ensisijaisesti häntä kuvailtiin hienoksi mieheksi, jolla on sydän paikallaan ja äly kohdallaan. Hän on osannut nostaa naisia näkyviin ja asettanut vastuullisiin tehtäviin. Tähti osaa siis kannustaa, uskoa ja tukea. Hän antaa positiivista palautetta ja sparraa. Kukaan ei ole koskaan kuullut hänen mainitsevan ikävää sanaa naisesta tai ensimmäistäkään sovinistista kommenttia, ei edes siviilissä. Joskus on hänen kuultu sanovan ääneen, että maailma olisi parempi paikka, jos olisi enemmän naisia päättävissä asemissa.