Turvallisuus työmaalla

Selvittiin säikähdyksellä –mutta näin ei aina käy

Hesari uutisoi 16.2.2016 rakennusalan synkästä tammikuusta – työmailla poikkeuksellisen paljon kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Vaikka moni alan yrityksistä on tehnyt jo vuosia tiukkaa valistustyötä turvallisuudesta, niin käytännössä vielä tapahtuu paljon huolimattomuutta ja piittaamattomuutta. 

Tarina takapihaltani: Naapuritalossani tehtiin julkisivuremonttia. Rakennusmiehet keikkuvat kuusikerroksisen talon rakennustelineillä ilman kypärää. Siinä sitten koiran pissatuslenkillä näin, kun rautapalkki putosi viidennestä kerroksesta neljännessä kerroksessa olevan työmiehen päähän ja tästä vielä jatkoi matkaa kolisten maahan.  Pahimmalta säikähdykseltä selvittiin. Raksamies sai ison vekin päähänsä, mutta tuli omin jaloin alas ja kiikutettiin tikattavaksi. Pahinta tässä oli, että  iltapäivällä samat miehet jatkoivat kypärätöntä toimintaa eivätkä reagoineet läheltä piti tilanteeseen lainkaan.

Miesten paidoissa komeili edustamansa firman nimi, joten minä reippaana turvallisuusasioiden ajajana katsoin nettisivuilta millaisesta firmasta oli kyse. Hienosti etusivuilla komeililaatu- ja turvallisuusperiaatteet. Laitoin viestiä yrityksen toimitusjohtajalle tilanteesta. En saanut koskaan vastausta. Olisi odottanut esimerkiksi vastausta, ”Kiitos kun ilmoitit, tarkistan heti mitä on tapahtunut ja puutun heti asiaan.”” Ei ollut puuttunut, sillä seuraavillakin viikoilla jatkoi sama meininki.

Suosittelen kaikille tiukkaa turvallisuusjärjestelmää ja selkeitä pelisääntöjä turvallisuus-käytännöistä. Ne eivät valitettavasti auta, jos niitä ei noudateta. Tarvitaan sitkeää ja jämäkkää johtamista, jotta sanoma siirtyy sanoista tekoihin. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi tapaturmat ovat kalliitakin, niin yhteiskunnalle kuin uhrille.

Tässä selvittiin säikähdyksellä mutta aina näin hyvin ei käy.

Maarika Maury

Kirjoittaja on Kissconsulting toimitusjohtaja, LVI-Naiset ry:n puheenjohtaja ja entinen alan toimija, joka uskoo selkeän viestin ja jämäkän johtamisen merkitykseen. Turvallisuusasioissakin.