Putkifirma olis kiva…

Urani LVI-alalla alkoi, kun sain muutama vuosi sitten kampaajalla istuessani loistoidean: Putkifirman omistaminen olisi nasta juttu! No, tuumasta toimeen – soitin ystävättärelleni, että kiinnostaako ja mitä jos ostettaisiin sellainen? Melkein siltä seisomalta lähdimme firmaa etsimään, sopiva löydettiin ja se sitten ostettiin. Tästä kampaaja-episodista alkoi myös urani LVI-Naiset ry:ssä, ensin jäsenenä (2011), sitten hallituksen jäsenenä (2012), pitkä rupeama puheenjohtajana (2013 -2016) ja viimeisemmäksi varapuheenjohtajana (2017). Nyt vuoden 2017 päättyessä lopetan hallitustyöskentelyni eli on aika luovuttaa tämä kapula eteenpäin.

Matka putkien ja korjausrakentamisen maailmaan on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen. Ymmärrys rakennus- ja LVI-alaan on lisääntynyt isoista asioista pieniin yksityiskohtiin, vaikka en minä vieläkään niitä putkia osaa asentaa. Alan logiikat ja uskomuksetkin ovat tulleet tutuiksi.

Yksi erittäin tärkeä asia, jota olen halunnut LVI-naisena tähän asti ja haluan vastedeskin ajaa alalle, on kaikkien tahojen yhteistyö. Rakennus- ja LVI-ala ovat mitä suurimmassa määrin ketjupeliä. Jos mikä tahansa ketjun lenkki katkeaa, lopputulos niin sanotusti kusee. Tässä ketjupelissä on uskallettava sanoa ääneen, jos joku osa ei toimi. Haluaisin, että tarjouslaskija uskaltaisi soittaa suunnittelijalle ja kertoa huomanneensa virheen tämän suunnitelmassa, sen sijaan, että hän korjaa virheen itse vuodesta toiseen. Haluaisin, että putkimies nostaisi kätensä pystyyn ja sanoisi, että putki on ihan liian pientä, sen sijaan, että asentaa sitä vääränkokoista putkea kaksikymmentä metriä ja purkaa seuraavalla viikolla pois mumisten, että kyllähän minä sen huomasin. Asiat kannattaa myös sopia eri tahojen kanssa ihan alusta asti yhteisessä pöydässä.

Lisäksi, jotta pysytään mukana maailman muutoksissa, tarvitaan luovuutta ja uskallusta katsoa ja tehdä asioita välillä uudella tavalla ja toisin. Kun menin ensikertaa putkifirmani toimistoon, löysin sieltä vielä kirjoituskoneen ja käsin tehdyt projektilaskelmat. Digitaalisuus on löytänyt tiensä tällekin alalle ja 3D-maailma korvaa paperiviidakkoa. Jotta pystytään uusiutumaan, tarvitaan kykyä ideoida ja uskallusta antaa palautetta.

Kolmas asia, mikä usein auttaa arjen tuoksinassa, on pilke silmäkulmassa. Kun ihmisillä pysyy työnteossa pilke silmässä, saadaan paremmin asioita aikaan ja yhteistyökin pelittää. Nainenkin pärjää miehisessä maailmassa, kun ei ota jokaisesta puolivillaisesta vitsistä hernettä nenään vaan hyödyntää huumorin voimaa.

Neljäs asia, jonka haluan ottaa esille tärkeänä alan kehityskohteena, on myyntityön ja palvelun nostaminen kunniaan. Kun tulin alalle, saatoin usein kuulla, että juu, ei tällä alalla tehdä myyntiä tai markkinointia, mutta myyntivalmentajan taustallani uskalsin olla eri mieltä. Olen myös huomannut, että tuo uskomus alkaa karista kovaa kyytiä, ja ne yritykset, jotka myyntiin ja palveluun satsaavat, menestyvät. Hyvä suunta uudistuvalle LVI-alalle!

Kiitos kaikille LVI-Naisille, joiden kanssa olen saanut tehdä yhdessä työtä. Kiitos hauskoista hetkistä ja yhteisestä halusta saada asioita aikaan ja vahvistaa alan verkostoitumista. Tämä työ ja yhdistystoiminta on selkeästi antanut enemmän, kun on ottanut. Ja ajattelin kyllä, että vaikka en aktiivisesti enää alalla toimi, en minä ihan takavasemmallekaan siirry, jatkan yhdistyksessä rivijäsenenä eli vielä nähdään!

Maarika Maury on konsultointiyritys Kissconsulting Oy:n toimitusjohtaja ja tekee arkityönään yritysten valmennuksia. Hän on toiminut neljä vuotta LVI-Naiset ry:n puheenjohtajana sekä ollut Kauklahden lämpöasennuksen yksi omistajista.